01. Nadere info

Vorstspleet in zand uit de Weichsel-ijstijd

Bos, bomen, hout en stenen

 

Op deze blogsite publiceer ik verhalen en foto’s over en van noordelijke zwerfstenen. Haast vanzelfsprekend komt daarbij de ijstijdgeschiedenis van Drenthe ook aan bod en de sporen die deze barre klimaat episoden in onze bodem achterlieten. Daarnaast ben ik een liefhebber van bomen, houtsoorten en houtstructuren. Ook hiervan vindt U veel foto’s op deze site. 

De onderwerpen worden niet diepgravend behandeld. Van belang zijn vooral de foto’s die erbij geplaatst zijn.

Bent U nieuwsgierig naar meer informatie over zwerfkeien, ijstijden en bodemlagen, kijk dan eens op www.kijkeensomlaag.nl

Bent U houtliefhebber kijk dan eens op www.kijkeensnaarhout.nl

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De zwerfsteenfoto’s op deze site zijn in de meeste gevallen niet bewerkt. U ziet dus zwerfstenen zoals die buiten in het veld of in de bodem voorkomen. Voor de herkenning van zwerfstenen is dat van groot belang. In groeves, op akkers en langs stranden vindt U namelijk geen gepolijste zwerfkeien.

Dat betekent dat in de bijdragen, op enkele uitzonderingen na, geen foto’s van gezaagde en gepolijste stenen worden geplaatst. U ziet dus uitsluitend foto’s van zwerfstenen, zoals die er van buiten en, doorgeslagen, van binnen uit zien.

De namen van de stenen bevatten soms Zweedse lettertekens, bijvoorbeeld de A met een rondje erboven. Omdat deze letters niet door zoekmachines worden herkend en dus ook niet worden geïndexeerd, worden de zwerfsteennamen hoofdzakelijk in het Nederlands weergegeven.

Overigens worden de foto’s vergroot weergegeven als U er op klikt.

 

Klikt U hier dan wordt U naar een pagina geleid met foto’s van alledaagse zwerfstenen, zoals die in Drenthe langs of op akkers, bij graafwerkzaamheden of op  heidevelden gevonden kunnen worden.

Zwerfsteenhoop - Govelin (Dld.)

En dan hout, vooral dood hout. Wat is daarmee aan de hand?  

In dood hout zijn vaak bijzondere vormen en structuren te zien die de moeite waard zijn om beter te bekijken. Sommige herinneren aan dierfiguren, andere zijn mooi door hun abstracte vorm. Ook over dit onderwerp vindt U op deze site verhalen en foto’s.

Klik hier voor het bekijken van vormen in hout

Uitverweerd eikenhout

5 thoughts on “01. Nadere info

  1. Ik lees: “Op deze blogsite publiceer ik verhalen en foto’s over en van noordelijke zwerfstenen”.
    Maar wie is “ik”?
    Prachtige site, Leerzaam, heldere teksten. Prima foto’s.
    Maar wie is de maker? Graag een beetje uitleg over uw achtergrond.
    Hetzelfde geldt voor Kijkeensomlaag.nl.
    Ton Smit, Amsterdam

    Like

    • Beste heer Smit,
      Hartelijk dank voor Uw reactie. Op Uw vraag “Wie is ik” kan ik kort zijn. Mijn naam is Harry Huisman en ben woonachtig in Roden (Dr.). Beide sites beheer ik inhoudelijk zelf. Kijkeensomlaag is het gevolg van een uit de hand gelopen poging om voor deelnemers aan een zwerfsteencursus, die ik een paar jaren geleden gaf, aanvullende informatie te verschaffen. Ik kreeg er plezier in om mijn kennis voor een breder publiek toegankelijk te maken. Ik geef veel lezingen, excursies, cursussen, gastcolleges etc. waarbij regelmatig de vraag naar meer info over ijstijden en zwerfstenen aan de orde komt. Vandaar. Beroepsmatig was ik tientallen jaren werkzaam als tentoonstellingsmaker en conservator van het Natuurmuseum in Groningen. Momenteel ben ik op vrijwillige basis werkzaam bij het Universiteitsmuseum in Groningen, waar ik de geologische collecties beheer. Verder ben ik nauw betrokken bij het Hunebedcentrum en het Geopark de Hondsrug, beide in Borger (Dr.).

      ‘Huishoutsteen’, de site waar U Uw reactie op heeft achtergelaten, is een maand of twee van start gegaan. Niet met de opzet om daar een aparte site van te maken, maar om de leden van de computerclub waar ik voorzitter van ben, te laten zien hoe een blog-account op WordPress aangemaakt wordt en wat je er vervolgens mee kunt doen. Ook dit is meer geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Tenslotte ben ik momenteel doende om met een paar mensen een app te ontwikkelen op zwerfsteengebied. Ik hoop dat dit de informatie is, waar U naar vroeg.

      Met hartelijke groeten

      Harry Huisman

      Like

      • Beste Harry Huisman, Leuk om kennis met u te maken. Ik zou zulke informatie over uzelf ook kort op die prachtige sites zetten. Als lezer wil je tenslotte weten wie als maker verantwoordelijk is voor de inhoud (NAM, Zoutunie, overheid, etc). Geeft u nog steeds cursussen? Zo ja, kan ik daar op Internet iets over vinden? Ik ben sinds twee jaar vrij fanatiek bezig met geologie (net een cursus bij Maaike van Tooren gevolgd). Echt behoefte heb ik aan verschillende invalshoeken, en praktisch toepasbare kennis. Hartelijke groet, Ton Smit

        T o n S m i t Email: tonsmit@Qure.nl Phone +31 20 6227703 For emergencies only: mobile 06 2239 8212

        Like

      • Ik start in het late najaar (november en december) het vervolg op de beginnerscursus van afgelopen winter. Deze cursus gaat over zwerfstenen, ijstijden, geol. processen hoe gesteenten ontstaan etc. De cursus wordt wekelijks gedurende acht weken gegeven. Op de kijkeensomlaag of bij het Hunebedcentrum kunt U na augustus nadere informatie opvragen of U aanmelden voor deelname.

        Hartelijke groeten

        Harry Huisman

        Like

  2. Tjonge, wat is het moeilijk om u per Email te bereiken.
    Geachte heer Huisman,

    Ik lees in uw Email vanavond (eigenlijk gisteren):

    Gemiddeld zijn de rapakivi’s zo’n 1,600 miljoen jaren oud.
    Moet die komma geen punt zijn?
    Ik dacht zelfs nog ouder.
    Rapakivi is toch van precambrische oorsprong?

    Replyen op uw geEmailde nieuwsbrief gaat overigens helemaal fout.
    Ik probeer het nu op deze manier.

    Ton Smit

    T o n S m i t
    Email: tonsmit@Qure.nl
    Phone +31 20 6227703
    For emergencies only: mobile 06 2239 8212

    On Jul 26, 2015, at 11:15 PM, Nieuwsbrief wrote:

    Goedenavond,

    Harrie Huisman heeft een nieuw artikel toegevoegd aan zijn site kijkeensomlaag.nl. Hierin worden een nieuwe zwerfsteen besproken en afgebeeld.

    Hieronder het stukje dat in ‘Wat is nieuw?’ is geplaatst.
    Update 26 juli 2015
    Onder het menu-item ‘Zwerfstenen in woord en beeld’ is een bijdrage geplaatst over Fjälskjärrapakivigraniet. Onlangs is bij Bargeroosterveld in Zuidoost-Drenthe hiervan de eerste zwerfsteen gevonden. De vondst is bijzonder omdat het voorkomen van deze rapakivigraniet in Zuidwest-Finland erg klein is en dus niet veel zwerfstenen heeft kunnen leveren. Bovendien lagen de rapakivigebieden op het vasteland van Finland niet in de route van het landijs in de voorlaatste ijstijd. http://www.kijkeensomlaag.nl/index.php/zwerfstenen-in-woord-en-beeld/een-zwerfsteen-van-fjalskjarrapakivi
    Met vriendelijke groet,

    Geert Molema – Voorzitter Vrienden van de Keientuin

    Like

Plaats een reactie